Luukku 20
Joulupöytä Kalevalan tapaan
Oletko kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin? Haluaisitko jotakin uutta joulupöytääsi? Huolettavatko jokavuotiset joulukilot? Kalevala tarjoaa joulupöytään uusia ideoita ja vinkkejä sekä vähärasvaisempia vaihtoehtoja kantasuomalaiseen tapaan. Herkkuja löytyy niin pääruokalajeiksi kuin täydennykseksikin.
Kalaa löytyy jossakin muodossa varmasti jokaisen joulupöydästä. Graavilohi on klassikko ja monelle varsinainen herkku, jota odotetaan kinkun lisäksi jo pitkään ennen joulua. Joulupöytä Kalevalan tapaan sisältää lohen ohella myös vähärasvaisia järvikaloja, kuten ahventa ja haukea. Ahvenesta voit tehdä joulupöytään esimerkiksi hyytelöitä, mureketta ja pyöryköitä tai nauttia mausta ihan vain yksinkertaisesti höyrytettynä. Kevyen vaihtoehdon kinkulle tarjoaa jouluhauki, jossa kala saa sisälleen makoisan täytteen tai rinnalleen herkullisen kastikkeen.
Kala ei kuitenkaan ole ainoa liha, jolla jouluna saadaan herkutella, sillä riistalihalla on merkittävä rooli kalevalaisessa ruokavaliossa. Esimerkiksi hirvipaisti tai -pata on kunniapaikalla Kalevalan joulupöydässä. Myös jäniksestä saat aikaan suussasulavan ja vähärasvaisen padan. Herkkusuu taas voi hauduttaa jäniksen lihaa uunissa sinapin, kerman ja uunijuuresten kera. Jos haluat repäistä kunnolla, voit vaikka valmistaa pohjoiskarjalalaista oravakeittoa.
Kalevalan joulupöytä sisältää punajuuren, perunan, lantun ja porkkanan sijasta naurista sekä kaalia. Nauris tuo vaihtelua perunalle, sillä ennen vanhaan naurista syötiin kuten perunaa nykyään. Nauris taipuu myös raasteeksi, patoihin ja uunijuureksien joukkoon. Kaalia voit nauttia monille tuttuina kaalikääryleinä tai tehdä jouluisen version kaalisalaatista. Joululeivän perustana toimivat talkkunajauhot. Talkkunasta saat aikaan niin sämpylöitä kuin piirakkapohjiakin. Lisäksi Kalevalan jouluruokiin kuuluu ehdottomasti täysjyväpuuro lisukkeenaan metsämarjat.
Metsämarjoilla on Kalevalassa, kuten myös kalevalaisessa ruokavaliossakin tärkeä rooli. Puolukka ja mustikka sekä mansikka ja vadelma parantavat puolustuskykyä sekä ovat kevyempi vaihtoehto herkutteluun. Kalevalaisessa joulupöydässä puolukka esiintyy hillokkeena tai makeana jälkiruokana. Puolukkakakku tai kermaisen kinuskinen jälkiruokavaahto yhdistettynä pipareihin ja puolukoihin suorastaan maistuvat joululle. Mustikkaa voit yhdistää niin joulutorttuihin kuin jouluiseen uunijäätelöönkin. Mustikasta voit lisäksi keittää itse maukasta mustikkaglögiä. Vastaavaa makua et varmasti löydä kaupasta!
Nautitaan kaikki joulun makumaailmasta, joko perinteiseen tai kalevalaiseen tapaan!
Teksti: Saana Rantala